BERANI NAK IKUT??

Tuesday, August 28, 2012

KEINGINAN ORANG LAIN




.
.
.




aku sering terbaca kisah-kisah kecewa. kisah-kisah manusia yang selalu merungut tentang kehidupan. rata-rata juga tak kurang membentengkan kekurangan diri dengan berkata dusta. sanggup mengadakan yang tiada. sembang hangit orang kedah kata. 

kerana apa?

kerana rasa inferior dalam diri. ya. perasaan kekurangan yang terlampau. tak seronok jadi diri sendiri. tetapi suka dengan kehidupan orang lain. 

'alangkah bagusnya kalau aku jadi macam si A. hidup senang. rumah besar. kereta mewah'.

'kan best kalau dapat kahwin lelaki hensem, kaya, kuat agama'

'si B dah buat masters. tak lama lagi nak sambung PHD. hebatnya. kan bagus kalau aku macam dia?'

kan? belajarlah bersyukur dengan pemberianNya. kerana setiap yang ditentukan untuk kita adalah yang terbaik seadanya. bayangkan kalau hidup ni kita boleh dapat dengan  mudah apa saja yang dicita? cakap saja, petik jari, dapat. sebut saja, tringgg..terus jadi. memang rasa macam best, tapi banyak momento berharga yang akan hilang. perasaan teruja untuk mendapatkan sesuatu akan terus lenyap. pastinya, sentimental value langsung padam. kelam. 

apa hidup ini masih memberi erti jika semua yang dihajat mudah didapati?


:)


...


" lebih baik tidur dengan perut yang lapar
daripada bangun dikelilingi hutang "





 Aidilfitri 1433H
Hari Raya pertama kami

Alhamdulillah

.





18 comments:

Martini Muaz said...

mana senyuman pakcik ophan? mana senyuman diaaaa??

Anisa Hang Tuah said...

Ouh kak azreen

entri ini sgt memotivasikan saya

terima kasih

*syukur*

Amalina said...

ok, cuba bersyukur..
salam aidilfitri kak azreen..

pembaris said...

kebanyakan ahli polotik inginjadi perdana menteri.susahlah kalau semua yang diingini dapat kan..budak2 datang kutip duit raya pun kadang2 dapat dua kupang saja..

bujal X said...

gile ah ghost baju pink~

tasekM said...

sgt setuju.
biar hidup sederhana.
asal kepala tak serabut fikir hutang.



.

ana said...

benda yang senang kita dapat, senang la kita buat lepas.

selamat hari raya kamu dan abam gost..terus berbahgia.:)

Titisan Hujan said...

bersyukur pada setiap nikmatNya

gadisBunga™ said...

saya bersyukur dengan segala kekurangan kerana ia menjadikan saya sedar yang saya ini manusia.

dan hidup memang tidak sempurna, tapi itu bukan alasan untuk tidak boleh jadikan ia sesuatu yang indah. kan?

PK said...

ganas juga muka ophan.haha.

Bersyukur apa yang ada.

Ketika kau berjalan kaki, jangan pandang orang yg berkereta, pandanglah orang yang tiada berkaki.

the malay male said...

dont compare ur life with others

cikceriacorner said...

selamat hari raya,maaf zahir dan batin..

hehhehe..bersyukurla pada yg ada kan..heheh

norh said...

Selamat hari raya bdc...bestnya beraya berdua..he he

en_me said...

dah matcham yuna pulak.. ahaks

slmt hariraya yee

Azhar Ibrahim said...

tringgg..

sheisShie said...

but sometimes keinginan itu yg membawa 1 lonjakan dalam diri supaya menjadi seperti org lain yg berjaya

EZAN IDMA said...

entah kenapa bila baca entry ni, rasa mcm terus bangga dengan apa yg kita ada skrg walaupun tak semegah org lain :) thanks sis

catherine- said...

dan itulah manusia kann kann...

:)

dah zulkaedah baru masuk sini tgk bisk pakai baju melayu pink.kikikii

selamat hari raya yg sudah lepas.