BERANI NAK IKUT??

Monday, April 11, 2011

HANGATNYA KUDA ROTAN



.
.
.




khamis, 7.4.11
jam 12.25 tengahari 
(panas sedang membahang)


selesai mesyuarat di pekan. di majlis daerah pekan. enjin kereta dihidupkan. kereta pinjam. kereta sendiri masih bertamu di bengkel. langsung bertolak pulang ke kuala lumpur. penat.

berhenti sebentar. di petronas. sebaik masuk kereta, enjin tak boleh hidup. ah sudah. penat aku cuba agak apa yang tak kena. gear, checked. kunci, checked. peluh. phewww. nama pun kereta pinjam. konfemlah taktahu apa masalah dia. tenang.

keluar. tanya orang. mana bengkel paling dekat. tinggal kereta. kunci. jalan kaki. jauh juga. peluh dah dekat sebaldi kalau ditadah. haha. panassss. ini baru panas dunia ye dak? eheh.

half-cut boot. cotton floral blouse. long skirt. meeting attire. ya. perempuan ini sedang berjalan dalam teriknya matahari. tanpa payung. bukan lagak. tapi memang tak ada payung. 

sederet rumah kedai. dua deret. tiga deret. mata meliar. mencari label bengkel. oh. tiba tiba pandangan singgah pada satu objek dalam kedai perabot. kuda rotan!! peh. kewl. ini kalau anak sedara dapat ni konfem suka depa ni. detik hati. (sebab kalau aku dapat pun aku suka) hahaha. seriyes.

sampai bengkel. explain lebih kurang. pomen pi kat kereta. adjust lebih kurang. dah boleh hidup. nak bagi duit dia tolak. kesian tengok aku berpeluh macam baru lepas aerobik barangkali. dia kata, air bateri kering la amoi. lu nanti jalan terus enjin jangan mati. adeh. punah la harapan aku nak berhenti beli kueh kueh lazat di r+r temerloh? oh. kecewa.

hidup enjin. jalan terus. pi kedai perabot tadi. berhenti depan kedai. enjin dibiar tak mati. selamba. keluar. dik, bagi saya kuda rotan tu. terus angkat masuk kereta ya. bagi bil. bayar. senyum. puas hati. sempat tanya. perabot rotan ni jual berapa dik? dia jawab, kami jual set. 4 kerusi dengan 1 meja, rm350. hmm. menarik. menarik. mula berangan. heh. suka. kau tunggu!


...




see? see? kiut kan? haha. sejenak buat aku berfikir. dugaan aku berjalan di tengah panas rupanya bakal menjadi kegembiraan 2 beradek ni. hilang penat. heheh. nasibla korang dapat maklong yang klasik. orang lain beli mainan gempak gempak. maklong kamu beli ni ye? sebab maklong yang suka!! kahkahkah. ok jom.




.

56 comments:

bujal X said...

ada jual lagi ye kuda rotan tu?

bujal X said...

1st?

sungguh rindu!

gadisBunga said...

aku tak penah isi air bateri. tapi mulai harini aku kene la cek air bateri sebab ayah aku beli bateri basah!!!

*kuda rotan? mainan ke apa?

tupaimerah said...

kerusi malas ada?
yang gantung ke?
nanti nak kirem.
hahahahahaha

MasZuber said...

nak satu juga bebbbbb!

Daddy Ziyyad said...

Biar kisah ni mereka baca bila dah besar nanti...jadi mereka tahu,betapa sayangnya maklong mereka kpd mereka...hatta dlm keadaan kepenatan berjalan carik bengkel pun, sempat survey mainan mereka !

Hantu Kak Limah said...

kuda rotan...huhuhuhuhu..klasik....tetibe aku rase nak balik kampung...motif...????keh..keh..keh....

cikceriacorner said...

mak long yg baik..nak jadik anak buah angkat bleh x?heheh

miloais said...

lenkali beli le lebih skit
anak iols kat umah tu
tak de pun kuda rotan nehhh! :nangis:

hiks

The Dreamer said...

haha...tabik spring la atas kesabaranmu itu..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Sabar jangan tak sabar.Kenapa ko suka sangat membangkit nostalgia akak ke zaman silam?. Teringat masa bermain kuda rotan bersama arwah abang ngan adik. Tiba-tiba rasa nak nangesssss .

Anisa Hang Tuah said...

wahh,,
kiutnyeee
:)

gedek! said...

Budak dorang atas kuda rotan tu jeling-jeling macam nak kena rotan je....?

(baca dalam nada garang)

h4ni3 said...

korang jgn tak tau, bila korang tido, maklong pulak yg take over main kuda rotan tu tau!

hahahha... larikks

Abang Jonni said...

patutnya belikan sekali topi ngan pistol.... baru koboi... huhu

nasikputeh said...

Thursday, 7.4.11
at 12:25 noon
(Heat being membahang)


finished the meeting in the town. in the area of ​​the town council. car engine is turned on. borrow the car. own car still visit the workshop. departure directly to kuala lumpur. tired.

pause. the petronas. upon entering the car, the engine can not live. ah had. I tried a bit tired which is not taxable. gear, checked. Key, checked. sweat. phewww. the name was borrowed car. konfemlah taktahu what her problem. quiet.

out. asked the man. where the nearest workshop. live car. key. foot. too far. Posted near the bucket of sweat if ditadah. haha. panassss. This hot new world ye dak? eheh.

half-cut boot. floral cotton blouse. long skirt. meeting attire. Yes. This woman was walking in the scorching sun. without an umbrella. not a bluff. but does not have an umbrella.

a row of shop houses. two rows. three rows. wild eyes. workshops looking labels. oh. outlook suddenly stopped at a furniture store the object in. cane horse! peh. kewl. If these children can sedara konfem like depa ni ni. heartbeat. (Because if I can even I liked) hahaha. seriyes.

to the workshop. explain more or less. pomen pi kat car. adjust more or less. Posted may live. want to push him money. Poor you see me sweating a new kind of aerobic perhaps the last. He says, water, dry batteries la amoi. you direct access to the engine will not die. adeh. It hopes disappear I want to stop buying delicious kueh kueh in Temerloh r + r? oh. disappointed.

engine life. direct way. pi furniture store today. next stop shop. left engine did not die. Shamelessly. out. sister, for my horse tu cane. continue to lift in the car yes. for the bill. pay. smile. satisfied. had asked. rattan furniture sale how dik ni? he answered, we sell sets. 4 chairs with a desk, 350. hmm. interesting. interesting. start chestnuts. heh. love. You wait!


...





see? see? kiut right? haha. I thought for a moment. I walked in the middle of the allegations turned out to be a fun hot 2 beradek ni. missing tire. heheh. nasibla maklong korang to the classic. Other people buy toys GEMPAK GEMPAK. maklong ni ye you bought? maklong for the love! kahkahkah. ok jom.

Dark Half said...

keh3. lawak je baca komen nasikputeh. gugel translation ke apa

pehh..klasik kot kuda rotan. aku pun x penah main masa kecik2. kuda plastik beroda tu penah la

aleen aiden said...

comel giler!kak togey!!!adek togey nak 1 bley?xpayah set sangatla...buat susah2 je.muahaha :P

six.september said...

woi maklong. aku nak jugak!!

Rahimah Ramlan said...

yang, nanti beli meja rotan tu anto 1 ke kuala selangor ye (kg saya)


i lap uuuu~~~


muah!!

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

takpe awak nati gua belikan

skandaLdariLangit said...

cantiknya dress up begitu.

*membayangkan*

pembaris said...

suka rotan tak buleh jadi cikgu

DeLancrettLurpak said...

boot? walaupun half-boot, panas cik kak oiii!! hehehe

miss nina said...

klasiknya, tapi serius mana nak jumpa skang ni mainan tu?

Hidayati Farhan said...

wahhh, mak long. nak satu!!!

ghost writer said...

ada yang lebih besar dari ini?

zaman kanak2 aku tak pernah jumpa barang permainan macam nih,kebanyakkannya dibuat sendiri loh..

kegembiraan yang terpamer di wajah mereka itu yang lebih mengembirakan kita kan...sangat suka.

Miss b said...

maklong kah?

bunyi mcm tua! kehkeh

BonekadalamChermin said...

BUJAL,

sebab jarang jumpa lah maka saya teruja!





.

BonekadalamChermin said...

BUJAL lagi,

oh? tahniah lah!


:D



.

BonekadalamChermin said...

GADISBUNGA,

kena check segala tu
huhuhu

kuda rotan tu lebey kurang jongkang jongket kaedahnya...



.

BonekadalamChermin said...

TUPAIMERAH,

kerusi malas aku jumpa kat air itam
bila tengok harga dia aku pun malas!


hahaha

BonekadalamChermin said...

MASZUBER,

aku bukan takmau beli
kau nak naik ke apa ni??




musykel haih.

BonekadalamChermin said...

DrDADDY,

:)

harap harap depa membesar dan jadi anak yg baik, sihat dan berjaya


amin.

BonekadalamChermin said...

HANTU KAK LIMAH,

hahaha
yessss!

memang klasik

kampung kat mana? nak ikut...

BonekadalamChermin said...

CIKCERIA,

hahaha
boley boley

syarat pertama:

kena belanja maklong eskrem baskin robbin!


:D

BonekadalamChermin said...

MILO AIS,

u ols nak ke?
nak ke anak uols naik ni?

budak2 sekarang ni urban


kehkeh.

BonekadalamChermin said...

THE DREAMER,

bukan selalu berlaku kesabaran itu
bukan selalu



ha ha

BonekadalamChermin said...

akak CIK INA MDDC,

ayo janganla nanges kak!
nanti sy belikan akak 1 yeh?




.

BonekadalamChermin said...

NIS,

sapa? maklongnye kah?



hahaha

BonekadalamChermin said...

uncle GEDEK!,

haippp!!
jangan garang garang

hehe

tapi sebenanya yg adek lagi brutal dr abang!

BonekadalamChermin said...

DrHANIE,

hahaha
kalau maklong yg take over
maka ranaplah kuda itu!



:D

BonekadalamChermin said...

ABANG JONNI,

kalau beli topi dgn pistol
depa mintak baju dgn but pulak



naya maklong!

BonekadalamChermin said...

NASIKPUTEH,

kau ni sikit lagi aku nak lepuk!

kahkah,

BonekadalamChermin said...

DARK HALF,

rugi beb tak penah rasa
rugi!

kehkeh

ce mintak pinjam dgn anak sedare aku?

BonekadalamChermin said...

ALEEN,

ah kau ni pesen tak semenggah!
aku beli kat pahang kampung halaman kau kot?


BELI LA SENDIRI!!

BonekadalamChermin said...

SIXSEPTEMBER,

hahaha
ni kalau pesen dah besa panjang baru nak mintak ni

aku musykel..

BonekadalamChermin said...

RAHIMAH,

hahaha
yu ni suka tau order kat ai

mencik!


:D

BonekadalamChermin said...

BRUTALSOLO,

eh?
saya tunggu
saya tunggu


so sweet! :P

BonekadalamChermin said...

SKANDALDARILANGIT,

takyahla bayangkan
dah rupe negro lepas abeh main bola je

berkilat!


hahaha

BonekadalamChermin said...

PEMBARIS,

belum tentu
heh


cikgu sekarang pesen ajar je takleh rotan..gila? i see u in court.


ha ha

BonekadalamChermin said...

DELANCRETTLURPAK,

peh. bejaya aku tulis nama kau.
haha

boot aku pasang acond beb
sila pecaya!

BonekadalamChermin said...

MISS NINA,

klasik kan?
tuhari sy pi air itam
kat sana pun ada jual tapi mahal sket!

BonekadalamChermin said...

HIDAYATI FARHAN,

boley
sila bank in rm2 ribu

kehkeh

BonekadalamChermin said...

GHOST,

memang suma standard size je
kalau nak yg besar mgkin bleh custom made

heheh

yg abang smpai skrg kalau sy pi umah dia, dgn bangga dia kuakan kuda rotan tu :)

BonekadalamChermin said...

MISS B,

aku memang TAK MUDA beb!
hahaha