BERANI NAK IKUT??

Saturday, February 20, 2010

PLAN B


HAI OLS!!!


ha..faham tak? faham tak? ni konon carta minda la neh..

eheh..ni kire segale rutin hidup dan juge plan mase depan
aku la ni..heeee..tapi kenape tajok entry plan B?? ha..jap la..
ayo..tak menyabau..ewah..sendiri yang tanye pun..ok fine..
aku memang banyak iklan..dan tidak menyabau itu adalah
sifat-sifat terpuji aku..wahaha..wahaha..semua bende pun
nak cepat aje..kalau kene berator tu paling tak suke..hmm..
meaning=tak penah suke SALE! beliv it or not..beliv la plis!
sebab: mase sale=orang ramai=kene rebot-rebot=berator=penat!
ahaha..boring kan aku? ok dah..tengok? dah lari tajok sekejap..
satu= WORK..yeah..itu perkare utama..kalo tak, mane nak
sara hidop sendiri kan? kene keja..kene cari makan..eheh..
sume bende nak kene bayau sendiri..wuwuwu.. T_T"
sewa umah,kerete,kredit kad (losah~),duit kutu(eheh..tibe2),
yuran pengajian dan segala bil-bil lah..haish..semput!!
plan B?? ha.ni kene mengena dengan dua= STUDIES..
meh nak cerite sket..kalau sorang bace, sile doakan aku,
jangan lupe..so kalau ramai-ramai yang bace ni, silela
ramai-ramai doakan..ini cita-cita aku..yang hari-hari dok
asek berangan sampai kua jerawat batu tu..inilah dia..aha..
aku abis stadi 2011 (insyaAllah kalau takde yang repeat)..
pastu nak submit untuk part 2 akitek..by the time aku abis,
aku dah ade 8 tahun pengalaman keje..ngehngehngeh..
lame tuuuuu! so blehla nak demand gaji sket..dan akan
cube untuk proceed dengan part 3 (amin)..tetapi, haaa..
plan B nye..andaikata aku tidak dapat teruskan sehingga
part 3, aku nak sambung masters in planning..ha..kenape
nak amek planning plak tetibe?? eheh..suke hatila..heee..
sebab bleh jadi pegawai berpangkat tinggi di badan kerajaan..
bile ade masters bleh la buat part time lecturing..kan?
banyak tu kelebehan..silap-silap kalau dapat part 3 pun
aku mebi nak sambung jugak masters (tamak..haish)..
and then aku nak teruskan dengan tiga= PHOTOGRAPHY..
aha..dia related dengan empat= PHOTO EDITING..hmm..
sementara nak abis stadi ni memang aku relax-relax dulu..
belom all out..memang tengah belajar lagi pun segale
teknik amek gambau, angle shot, lighting dan sume lah!
so that by the time dah ada banyak mase nanti bolehla
jalan-jalan carik duit dengan kamera kan..heee..like!!
then goes to lima= MINI TRAVEL..ha..aku adela buat
bisnes kecik-kecik ni jadik duta Malaysia bawak orang
pegi jalan-jalan ke jakarta-bandung..eheh..aku carik
sendiri hotel yang best-best dan juge transpot yang selesa..
ni juge banyak dibantu oleh adek aku (dia jadi p.a aku)..
itinerary pon sendiri bikin..so that bleh plan sendirik nak
pegi jalan-jalan kat mane..ikot group yang join la..
kalau group mak-mak ni mesti nak pegi shopping kan?
yang student-student mesti nak pegi tempat-tempat
pelancongan best macam kawah putih kat bandung..
sangat best..tempat tinggi dan sangat sejuk..yang penting
sangat chantek!! subhanallah..hmm..dan aku nye pakej
sangatlah murah sebab deal direct dengan orang sana..
beliv it or not..4hari3malam all in fare termasok tiket
pegi balek, hotel+transpot = RM750!! (eh..promot lak)
sape nak pegi boleh kontek aku..ha..berbaloi-baloi..
tarikh dan destinasi nak pegi sume sangat fleksibel..
ha..best tak? best tak? ni aku namekan sebagai,
percutian di hujung jari..gheeee~ ur holiday ur choice!
plan B?? eheh..aku bercita-cita nak spread my wings
pegi tempat lain jugak seperti bangkok ke, phuket,
chiang mai, singapore..so ade sape-sape nak jadik
partner? tapi tahun depan la..lepas aku abis stadi..
boleh jalan-jalan, amek gambau and at the same time
dijadikan sebagai side income..sape kata kalau tak
jadi stewardess takleh jalan?? boleh ape..heeee...
ok fine..dulu aku nak jadi stewardess ok lepas spm..
siap dah isik borang nak pegi inteviu dah..semangat ni!
ahaha..tapi simpan jela cita-cita tu..sebab dah sah-sah
kene reject dengan bapak ku..ouh..kechiwa..dulu kan..
sangat sukela tengok uniform kebaye warne biru laut tu..
wuwuwu..macam chantek je..macam best je kan?? T_T"
enam= COOKING..ha..kalau nak tau aku memang suke
memasak..wah wah..dulu mase belajar siap boley masak
dengan rice cooker..amy+eiy sile amek perhatian..eheh..
yang paling taboleh tahan kitorang penah buat karipap ok..
goreng dalam rice cooker..tanak tau ke uli tepung cemane?
ahaha..pakai botol nescafe plis! janji penyek..janji lenyek..
adoiyai..bukannye taboleh beli kan? saje je nak abihkan
letrik uia..gegegege~ eh..melalut kemane dah..ok ok..
sebab ini..aku bercita-cita nak bukak designer's cafe..
tapi konsep klasik..best en? menu-menu pun nak yang
klasik jugak..paling penting nasik ayam home-made
kene ade (linda onn, u kene rase nasik ayam i plis!)
ahaha..tujuh= GUITAR LESSONS..ini kire termasok
dalam ilmu seni dan juge hobi la..paling-paling aku bleh
je men gitar kat cafe sendiri nanti..eheh..berangan tu
yang taboleh blah..takpela..sume pun bermula dengan
cita-cita kan? terime kaseh yang tak terhingga diucapkan
kepade penunggu gua kerana memberikan kick-start
kepada ilmu ini..dia bagi pinjam gitar dia untuk aku prektis..
swit en? ha..dah..taboleh puji lebeh-lebeh..nanti kembang..
lapan= ARTWORKS..ha..ni satu kelebehan Allah bagi kat
aku..Alhamdulillah..syukur..aku boleh melukis..ala..
katun-katun bodoh jela pun..dan aku bercita-cita nak
buat t-shirt design..nak buat promo ke ape sajela
yang berkaitan dengan artworks ni..sebab kalau satu
bende tu kite suke buat, hasil tu akan lebeh berkualiti..
betol tak? sebab kite buat dengan jiwa..soul..ha..
melukis pun bukan at all time boleh menjadi..kene
ade mood jugak..aku pun minat nak buat oil painting..
penah bercita-cita nak buat portfolio dan nak jual
painting kat hotel-hotel or restaurant mewah..hehe..
persoalannya ialah, mampukah aku nak capai sume?
belum cuba belum tau kan? kenela try..no harm trying!
hmm..kesimpulannya di sini ialah, hidup kita
kita yang corakkan sendiri..masa depan kita,
kita juga yang akan tentukan..kalau tak berusaha
dari sekarang, sape nak tolong kita di kemudian
hari? so dalam hidup ni mesti kene ada PLAN B..
digunakan sebagai back up la..cuma satu je yang
aku takde plan B..nak tau ape?? LOVE..ha..
yang ni memang takde plan B..kalau tak dapat
orang ni, orang tu pun jadilah..macam tu ke??
taknak lah..yang ni kena mintak doa dari yang
kat atas..sebab bukan kita yang tentukan..Dia..
hmm..so how far have u plan for your future??
tibe-tibe soalan cakap omputih plak..heeee~

' demi masa manusia dalam kerugian'

THINK WISE...

WORK SMART !

v(^,-)v



2 comments:

Wallackhandmade said...

PLAN B : SATELIT AKU DAH TERPANCAR DI GALAKSI..>TAPI HANG KENA TUNGGU LAGI SETAWUN.KEHKEHKEH..DOAKAN AKU BERJAYA GAK..

BonekadalamChermin said...

YESSSSS!

biar lambat, asal dapat (eceh..yo yo o)

"Allah tidak akan mengubah nasib seseorang hambanya melainkan dia berusaha untuk mengubah nasibnya sendiri"

same-samela kita berdoa.
amin.