BERANI NAK IKUT??

Wednesday, February 16, 2011

PETIK!




.
.
.



duduk melayan kerja di ofis lewat petang. tiba tiba out of no where budak ofis petik,


' beb. aku nak ajak kau debate. kenapa valentine's day ni nak diharamkan sangat padahal tak ada prove pun yang mengatakan benda ni kait mengait dengan kristian? '


lepas tu dia sambung,


' kalau macam aku yang dah kawen ni nak sambut dengan wife aku. kira boleh ke tak? apa kaitan dengan valentine's day? haram? bagi aku valentine's day ni tak salah '


dia sambung lagi,

' kenapa ini ja yang nak nampak sangat? berinai masa kawen pun bukan ada dalam Islam pun. bersanding pun tak ada. tapi sebab dah kita budayakan, jadi boleh pulak? '


dalam keadaan tak cukup tidur tu aku jawab,

' beb. apa kes kau nak ajak aku debate? muka aku ni muka ustazah kah? valentine's day tu bukan isu lah. isu dia ialah perlakuan tak bermoral. tu saja. sekarang aku nak tanya kau, sumber mana kau petik yang cerita ni tak ada kena mengena dengan kristian? '

dia jawab,

' aku baca statement paderi mana tah...'




.






...













aku pun tak arif sangat
tapi jangan suka main petik je
bahaya


akal kan ada 
pandai pandaila bezakan
baik dengan buruk


anyway
bagus juga ada kawan critical thinker ni 


hmmm...ok. entri ini menarik--> KLIK


nota: sebut petik tak semesti gitar
ye dak?



...


salam maulidur rasul



agak terlewat untuk ini
tapi tak apa  tanda ingatan


laptop aku hard disk crash
kena masuk icu....huhuhu
banyak komen yang belum jawab
sabar yer...



='(



.


38 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Segala perbuatan kita bermula dengan niat.jika niat tak baik, maka tak baiklah balasannya. Bagi makcik setiap hari , adalah hari untuk kita berkasih sayang samada ngan family mahupun dengan sesiapa.tak de tarikh yang tertentu untuk mengingati kasih sayang tu. Bab hukum valentine day tu biarlah orang yang pakar je menjawabnya.

The Dreamer said...

beb
entry tersebut memang menarik
...

MasZuber said...

petik buah mangga yang masak ranum kat pokok umah jiran sebelah pun macam best gak kan?
(sorry comment hanya ade kaitan ngan PETIK)

kebetulan, aku x terpernah la pule menyambut valentine yg dipertahankan oleh sesetengah pihak neh..moga mereka berbahagia hendaknya.

miloais said...

iols tak penah sambut mende2 ni semua
tapi iols nak kata setuju banget bab perlakuan sumbang-mambang tu semua.... dengar radio semalam - ramai gak yg kena tangkap berkhalwat sempena sambut valentines nehhh!~
wohooooooo!~ urban banget sehhh!~

tupaimerah said...

valentine tu pun nama seorang paderi kan?

p/s.
saya sambut hari kasih sayang hari-hari.

bujal X said...

sambut lah hari tu dengan banyak mana kasih sayang asal halal dan bukan niat kerana valentine~ape da bebal sangat kawan kamu tu

kucingorengemok said...

kalau nak sangat rai bila orang dah kata tak boleh, rai je lah, ni nak debat² pulak nak cari sokongan ye?

alien said...

hari2 kasih sayang
hari2 adalah istimewa
tak perlu hari khas kan~

Daddy Ziyyad said...

kawan kamu tu satu aliran dgn Ustazah Cakar Harimau tu kot...yg teruk kena bedal sebab memandai nak kaitkan budaya Kristian...:P

gadisBunga said...

jom petik buah cempedak di luar pagar!

norh said...

awak, suka petik gitar eh? :)

Pistachio said...

palig kurang, bertanya..

ni alih2 debate tp otak kosong hape kes?

nora amila ghazali said...

hurmmm.. halal haram sesuatu kdg2 memang akan didebate.. tapi allah kurniakan akal tuk berfikir... pandai2la...

gedek! said...

Ku petik bintang-bintang...?

** sekadar memetik lirik lagu...**

cikceriacorner said...

hehhehe...

ari2 kite berkasih sayang dan ceria selalu...

joomm kite makan aiskerim...sejuk sikit..heheh

pembaris said...

tarikh yang mudah diingat.ikut yang sempena kasih sayang sudah lah.

hari ibu pada awalnya disambut untuk memuja dewi greek.

Asrul "iLham" Sany said...

kalau stakat nak hargai kekasih tu tak salah...

tapi yg salah, gunekan 'cara yang salah' untuk 'hargai' kekasih

;D

selamat maulidur rasul walaupun agak terlewat...

h4ni3 said...

valentine?

baik la akak sambut anniversary akak jer dik.. 9 feb.. leceh, bunga semua mahal. tak merasa akak nak dpt bunga tiap2 tahun! hohoho

Hantu Kak Limah said...

petik lighter pun bleh cucuh api rokok gak,pastu petik suis lampu,biar terang skit,baru nampak kalo2 ade bebudak langgar langit...kalo ikut nafsu,pe kes nk tgu valentine,mlm new year depa bedal...hahaha...psl hukum hakam tu,aku x leh nk komen psl aku pun ting tong gak... Huhuhu

BonekadalamChermin said...

_akak CIK INA MDDC |

itulah
yg penting cara kita fikir
kalau nampak yg salah tu berat

baik takpayah


huhuhu


bab bab hukum hakam ni
sy pun tak arif juga


.

BonekadalamChermin said...

_THEDREAMER |

thanx for reading beb

WORTH IT ait?





:)

BonekadalamChermin said...

_MASTURA |

harhar,
sibuk ah nak petik buah pulak!!




aku penah je main beli beli bunga dulu
kehkeh
tapi tu zaman remaja la

JIWA MUDA



:P

BonekadalamChermin said...

_MILOAIS |

itula kans
nak cakap pasal hukum
pasal fatwa suma tu

better refer alim ulama


tapi bab kena tangkap tu
memang dah jadi tradisi kot?



.

BonekadalamChermin said...

_BUJAL |


sy paling suka komen anda!

YEAY!!


harharhar


dah lama x denga perkataan BEBAL


.

BonekadalamChermin said...

_KOG |

ye sy setuju!!

kalau rasa nak buat
silakanlah kan?



susah nak cakap


huhuhu


.

BonekadalamChermin said...

_ALIEN |

yep

when u say love
it means, EVERYDAY



:)

BonekadalamChermin said...

_daddy ZIYYAD |

harharhar



AUMMMMMMM~~~




.

BonekadalamChermin said...

_GADISBUNGA |


peh

ambil galah tolong jolokkan




:P

BonekadalamChermin said...

_NORH |


hahaha

kesukaan yg terbantut sudeh!




.

BonekadalamChermin said...

_PISTACHIO |


paling x ble blah

dia ajak debate
pehtu petik dari hujah paderi



itu gua PANAS!


.

BonekadalamChermin said...

_NORA |


setuju

itula
tapi zaman sekarang ni
banyak yg perlu hati hati

fatwa sukahati dah makin banyak!



.

BonekadalamChermin said...

_uncle GEDEK! |

hahaha

asalkan tak lari tajuk
ok je uncle!




petik lagu je?
melodi nye mana?


ce nyanyi uncle
ce nyanyi



.

BonekadalamChermin said...

_cik CERIA |


yeay!!!

saya suka eskrem!





oh lupa.
sedang batuk dgn jayanya ni.

huk!

.

BonekadalamChermin said...

_PEMBARIS |


yep
tarikh mainkan peranan
notation of agenda juga

mungkin



we seek only the best
asalkan masih di atas landasan


.

BonekadalamChermin said...

_ASRUL |


komen awak paling kewl

i like!




:)

BonekadalamChermin said...

_dr HANIE |


kehkeh

itula pasalnye

kalau hari lain beli bunga
kan ke lebih bagus??

kenapa mesti 14hb2?


:P

BonekadalamChermin said...

_TUPAIMERAH |


haa

ya ya

itulah dia
perlu stadi lagi cerita sebena ni

aku pun tak arif

dalam erti kata lain

TAK PORT


huhu

BonekadalamChermin said...

_HANTU KAK LIMAH |

hahaha


komen paling kiut ah!

janji petik ye dak?


samela kita
takdela reti sangat
tapi tercabar jugela dgn soalan tu

huhuhu


.