BERANI NAK IKUT??

Friday, April 2, 2010

SOTONG TEPONG



HAI TUAN-TUAN
DAN PUAN-PUAN

=)

hari ini kita akan belajar macamana nak masak sotong goreng tepong..
ha..ingat tak entry kita yang lepas? sotong yang dibeli dengan harga
0.06 sen itu? marilah kita mengerjakan dia sekarang!! ahahahaha..
ok fine..citer dia semalam aku pegi lepak makan kat kedai tomyam..
bersemangat ni..dari kat opis lagi dah berangan nak makan
sotong goreng tepong!! sekali tu bila order kan...huhuhuhuhu...
sotong goreng tepong je yang takde..yang lain suma ada!!

T___________________________T"

k  e  c  h  i  w  a

bertitik tolak dari kekechiwaan melampau itu..maka..
aku pun google resepi! muahahahahahahaha
(mak aii..sotong goreng tepong pun x lepas??)
excuse me..segala rendang, gulai ikan, kari ayam suma aku
pandai..yang ni je tak pandai..plis lah pecaya..gheeeee~


ok..kebetulan semua bahan-bahan ni available kat umah...
mana yang takde aku super-impose dengan benda lain..eheh..
resepi dia pakai tepong gandom tapi umah aku takde tepong
gandom ok? ahaha..aku cuma ada tepong deep-fry ayam yang
berperisa bawang puteh dan lada hitam..haaaa..belasah je la!
janji tepong! heeeee~ yang lain-lain cuma perlukan sebiji telor,
baking powder sikit, garam sikit (untuk rasa yang sekata better
masukkan garam dalam telor dan pukul sekali)..baking powder
tu campor sekali dengan tepong..sotong yang dah dipotong tu
kemudiannya disalutkan ke dalam telor pastu golek-golekkan
dia dalam tepong..pastu goreng!! senang kan?? faham tak ni??
ewah..kau dah kenape? ahaha..tapi memang sedap dan rangup!
nak tengok hasilnya yang bersusah payah tadi tu??

tadaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!
inilah dia sotong goreng tepong alahai ayen...
gheeeeee~~ ropa dia memang tak berape nak cun la kan..
tapi rasa dia..perghhhhhhh...marvellous!!! tryla..

dengan bermodalkan hanya 0.06 sen anda berjaya
mendapatkan sepinggan sotong goreng tepong ini..

CUBA SEKALI PASTI MAHU LAGI


@______________@"


petua mak nenek : kalau masak sotong goreng tepong
ni jangan goreng lama-lama sebab nanti sotong tu akan
jadi over-cooked dan liat..kena pandai jaga api so that
sotong lembut, tepong rangup dan paling penting..tak hangus!
selamat mencuba!!

2 comments:

Anonymous said...

nampak macam sedap tapi yang kat tepi2 tu hangus yer makcik? heheh..

BonekadalamChermin said...

oit! oit!

mane de hangus!!
T____________T"