BERANI NAK IKUT??

Friday, March 19, 2010

JALAN LAGI



bahasa baku mode deactivated.
tettttttttt!!!

gheee~~ hai..hari ni aku balek keje jalan kaki lagi..
dan hari ini telah memberi pengalaman yang baru juge..
seronok kan? hmm..setiap khamis, ada pasar malam betol-betol
kat depan opis aku..so tepat pukol enam petang, aku pun keluar 
opis dan meronda-ronda kejap..tatau pun nak beli ape..jaranglah
aku pegi membeli-belah disitu...aku tak suke tempat sesak-sesak
dan ramai orang..remember?? eheh..tibe-tibe suh ingat plak en.. =)
dua kali aku pusing-pusing last-last aku beli sate (feveret!!),
yong tau fu dan juge buah mangga chukanan..
ha..macam banyak kan? yong tau fu tu aku beli rm2.40 sen je..
bleh bayangkan tak banyak mane? hehe..siket jela..
sate pun lime ayam dan lime daging..nak rase je..ececece..
dah tau nak kene jalan kaki pegi beli buah mangga kan..pandai tak?
heeee~~ mase aku jalan balek tu kan..
tengah nak lintas jalan kat depan opis..
tibe-tibe.. 

' amoi..u mau pegi mane? '

aku pun berpaling..ouh..aku ditegor oleh seorang nyonya tua..
dah bongkok pun..dia jalan bertongkatkan payong..kat tangan dia
ada 2 beg plastik yang aku pun tak pasti apa isik dalam tapi aku
yakin dia pun membeli-belah dekat pasar malam yang same..
aku pun senyum kat dia lalu menjawab..

' mau balekla auntie..auntie mau pegi mane? '
(giliran aku plak la kan tanye dia)

' ouh.saya mau balek rumahla.setapak sana '
(berkata-kata sambil menunjuk ke arah 'sana')

' auntie naik apa? '

' naik bas.sana mau tunggu '
(sambil menunjuk ke arah bus stop yang tidak jaoh)

' ouh..auntie sorang? '

' ya..ya..sorang.sudah tua maa..'
(sambil angguk-angguk dan sengeh-sengeh)

sumpah aku tak paham maksod dia 'sorang' dan kaitan dengan
'sudah tua'..haih..tak perlu pikir la kan..biar jela dia..hehe..

' auntie.lain kali jangan jalan sorang tau.bahaye..bye auntie! '

auntie tadi sengeh-sengeh je sambil melambai balek lepas 
dia split dengan aku at time dia dah sampai kat bus stop.
heeeee~ selambe je aku sound auntie tu jangan jalan sorang
kan? abis tu aku?? haha..itu sume spontan je kua dari mulot aku.
aku risau pulak tengok dia dengan terbongkok-bongkok bawak
barang itu ini..naik bas lagi..mana la anak-anak dia kan? haa..
aku pun meneruskan perjalanan dengan mengambil iktibar dari
auntie tadi..aku cuma perlu berjalan kaki selama setengah jam..
dan insyaAllah kudrat aku masih lagi mampu untuk berbuat semua
itu..tapi auntie tadi? paling-paling pun umur dia konfem dah cecah 60.
kena jalan kaki..naik bas..dan sorang-sorang..hmm..dia lagi kuat
dari aku kan? mampu lagi beramah mesra..tak sombong..respek lah!

this is life kan? we never know what we gonna get..hidup mesti terus!

ha..nak tau cerite best?
ini ialah sesuatu yang tidak disangka ok..hehe..
on the way aku balek, kawan aku sms tanya keta dah dapat belom..
aku pun jawabla belom..sah-sahla aku tengah berpeloh jalan kaki en..
dipendekkan cerite, dia nak mintak aku hantar dia pegi hentian duta
sebab dia nak balek kampung..so, dia tinggalkan keta dia kat aku
sampaila hari ahad ni..see? esok aku ada transport! seronok tak? =)
moral of the story, jangan cepat melatah kalau diduga Allah..
sebab setiap ketentuan tu Allah dah arrange chantek dah!
ha..ni Dia dah bagi seprais macam ni suke tak?? heeee~~ 
mestila suke!!! suke! suke! suke!  Alhamdulillah..syukur sangat..
jumaat, sabtu dan juge ahad..3 hari..sempatla kaki aku yang
melecet ni sembuh..mengade-ngade la pulak nak melecet kan..


ini lah dia..kemelecetan itu..huhu..
( mak aii..burok gile kaki macam mak nenek!)
naseb baik kulit aku tebal la kan macam badak..
at least dia melebam melepuh macam tu je tak terkoyak
kulit..wuwuwu..kalau tak konfem pedih tak ingat!  T_T"
eh jap..kantoi la pulak tahi lalat betol-betol center tumit kaki
kanan tu kan..ahaha..orang tua-tua cakap kuat jalan! ye ke??
ngaaaaaaa~~ jalan kaki?? eheh..

neway, aku nak ucapkan terime kaseh sangat-sangat kat dayah
sebab bagi aku pinjam keta dia..dan aku doa harap-harap
keta mak aku tu cepatlah dibaiki dan dipulangkan..amin!

jadi, bolehla tido dan berangan sekarang.. =)

O Y A S U M I N A S A I ~~



8 comments:

fidde said...

heheh. macam bulan jatuh ke riba, bagai org mengantuk disorong bantal. Allah Maha Mendengar. Jangan pernah berhenti berdoa.

BonekadalamChermin said...

fidde

firstly,
thanx for reading my craps all the while! =P
yep.agree..i'm feeling better now.much more better! aku doakan ko juge fidde! amin.

MasZuber said...

feveret ko satay ke ayen?

nanti aku bawak ko makan satay kajang zamzuri cawangan sungei besi ek..

:)

BonekadalamChermin said...

mastora!!!

jawapan kepada soalan : YA!!SANGAT SUKA!!!

di samping itu aku juge menggemari masak kicap=segale jenis ayam ikan tak kesah asalkan masak kicap, ikan keli=goreng,bakar,masak lemak, masak lemak cili api=ouh yeah~~, kambingggg=masak ape saje, suka! dan juge asam pedassssss!!! ha..bile nak belanje??? =)

Amy said...

Pakai lah sneakers nak jalan banyak tu...hehehe... i tak nak tanya dah bila you nak datang sini visit i.... :P Nak balik dah bulan 10 insya-Allah...Yeay!!

kikibal said...

mas, ko nak blanje ayien je ke?...ingat best sgtke ayien tu?(ayat dengki ni)hehehe...baik ko belanje kite semua....hahaha

BonekadalamChermin said...

amy

itu pun dah flat shuz..gheee~ tah kenape nak makan kaki plak..tanak tanye dah? T_T" memang sangat tak mampu pun nak ke sana buat mase ni..sobs! =(

kikibal

weh.mas cakap DIA NAK BAWAK AKU PEGI MAKAN je..dia tak cakap nak belanje pun! ahaha.. =P

amy said...

tak pe, u tunggu i balek kay... nak pesan pape tak? hehe