BERANI NAK IKUT??

Tuesday, December 21, 2010

SILAT PAKAI BATU

.
.
.

sedikit cerita pasal kerja. semalam. pengalaman pertama aku menyertai pemeriksaan bomba. di tumpat, kelantan. kewl. siapa-siapa di aliran akitektur pasti biasa dengan proses ini. pemeriksaan bomba perlu dilakukan untuk memastikan segala keperluan bomba diaplikasi dan berfungsi dengan baik pada bangunan. apa itu keperluan bomba? ya. bagus. taktahu mesti tanya. hahaha.

fire hydrant
hose reel
smoke detector
heat detector
emergency light
fire curtain 
fire escape
exit staircase
fire door


ini antara senarai keperluan. banyak lagi sebenarnya. pemeriksaan semalam dijalankan oleh 2 orang pegawai bomba dan disertai oleh kira-kira 11 orang lelaki. merangkap wakil jurutera, wakil kontraktor, wakil teknikal mekanikal, wakil teknikal elektrikal dan wakil tnb. wah. pastinya. aku seorang perempuan. di situ semuanya senior. dan aku lah yang paling banyak dibuli disoal oleh pegawai bomba, tuan zahari. nyata. tak semua aku tahu. akan tetapi, bos dari awal dah pesan,


' jika tak tahu jangan sesekali jawab taktahu '


hahaha. dalam keadaan panik aku jawab,


' tak pasti '

disambut dengan senyum sinis tuan zahari,


' macamana ni akitek tak pasti pulak dia '


tapi. satu kelebihan jika menjadi seorang perempuan dalam 11 orang lelaki, pasti nasib akan jadi agak baik. melihat aku terkulat-kulat, banyak juga soalan yang ditolong jawab oleh pegawai bomba itu sendiri. huhu. 

bagusnya pemeriksaan kali ni sebab pegawai bomba sangat informatif. aku suka. boleh dikatakan setiap satu point dia akan terangkan dengan detail kenapa ianya diperlukan.  kenapa perlu emergency light? kenapa pintu kecemasan perlu ditolak ke luar? dalam keadaan panik dan ruang dipenuhi asap, manusia hanya mampu bertahan selama 3 minit sahaja sebelum sesak nafas dan pengsan. dan hanya boleh bergerak tidak lebih dari 12 meter dalam masa seminit. jadi travel distance untuk larian menyelamatkan diri ke tempat yang selamat mesti tidak lebih dari 12 meter. wow!

paling kewl bila melihat bagaimana fire curtain berfungsi. apabila smoke detector atau heat detector diactivate, dalam masa 30saat terus fire curtain turun dan menutup bilik yang disembur dengan gas co2. timing perlu diset dengan betul supaya manusia sempat keluar dari tempat kejadian.


banyak yang aku perlu belajar. balek dari tumpat. terus aku cari jawapan.

















dalam buku ini. 
ilmu perlu digali.


tak perlu takut berhadapan kumpulan senior.
jika kita betul ingin belajar, pasti mereka bantu.


ye tak?


sesekali cerita pasal kerja. dunia aku.


.


moral of the story: 
lain kali sehari sebelum inspection
buat la revision sikit. bukan pegi ou.
layan koir krismas jingle bell.
hahahaha


dengar tu nasehat! 

.




32 comments:

Yatre Hayati said...

wow future arkitek ke? cool !!

Abang Jonni said...

tambah 1 lagi nasehat.....

lain kali jgn panggil tuan zahari.... panggil.... Abang Zahari.... konfom semua lulus... huhuhu...

Anonymous said...

ya ka nak baca buku tuh.. baca muka depan jerla.. bukan rajin pun :P.. studi pun las2 minit.. ni kan pulak saja2 nak baca buku.. hohohoh

Semarak Api said...

eh..eh..tumpat kel kg ku tuh..blai bomba kt kg. sedar kn.hehe..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Kalau kat tempat kerja pun akak tak suka cakap tak tahu kat bos, nanti prepsepsi dia terhadap kita jadi lain. Dia ingat kita pekerja yg tak bertanggung jawab. Lebih baik , kita kata padanya, beritahu jawapannya kemudian.

Lagi satu, tak rugi banyak belajar benda yang baru. Ilmu boleh dimanafaatkan.

bujal X said...

degil!

kan saya da pesan awal2!

eh~no6??

pembaris said...

i pernah jumpa emergency light yang ada suis.amacam?sapa nak jawab ni..

little_teddy said...

uuuu...inginiar mu ni ekk??tuan aku ado gak buku tuh...kawan dia punyo kot..

LadyRye said...

err tuan zahari itu ensem dan bujang,kah???

tu ja la mau tanya

babai!

cikceriacorner said...

hehehheh..xpe yg da lepas jadikan pelajaran..pasni bleh buat yg lagi baik kan...hehhehe..

tupaimerah said...

boss saya selalu pesan :

'u jwb la apa2. jgn sampai nampak bodoh sudah. u kelentong pun bukan diorg tahu'

p/s.
mmg keadaan akan menjadi bertambah baik.
yg penting, buat muka innocent but qurious nk blaja.

gadisBunga said...

my fav answer is, 'let me check back the design, i'll let u know a.s.a.p'.

salah jawab akan dipandang sinis. kan?

gadisBunga said...

btw, apa kaitan dgn tajuk? tlg jelaskan. time kasehh.. :D

BonekadalamChermin said...

[YATREHAYATI]

eheh!

BonekadalamChermin said...

[ABANGJONNI]

ABANG jonni??
ahah!

BonekadalamChermin said...

[ANONYMOUS]

x cakap pun nak stadi
cuma mencari jawapan

BonekadalamChermin said...

[SEMARAKAPI]

iye?

ambe tokde nok hapa jale
slalu kontrektor amek kt epot jah

*lam kete ambe tido

hahaha

BonekadalamChermin said...

[kakak CIK INA]

lagi satu bos pesan

' buat bodoh takpe jgn buat-buat pandai '

hahaha

BonekadalamChermin said...

[BUJAL]

ye la abah
saya kan degil!

hahaha

666666666666666666666666666666

BonekadalamChermin said...

[PEMBARIS]

kami di pihak akitek
cuma menyediakan tempat utk pemasangan peralatan elektrikal

hahaha

itu tanya enjiniar!

:D

BonekadalamChermin said...

[LITTLETEDDY]

ambe kije syarikat orghe jah!
hihi

BonekadalamChermin said...

[RAINA]

hahaha
dajei!!!

senior wey
SENIOR!!

sekian.

.

BonekadalamChermin said...

[CIKCERIA]

hihi
ceria sungguh komen kamu
salam ceria!

kalau tak buat salah
mana mungkin kita belajar

hu~

BonekadalamChermin said...

[TUPAI]

suka yg p/s tu
hahahaha

tu belum tengok aku jawab
siap dengan ' choppp! '

dem ah.

.

BonekadalamChermin said...

[GADISBUNGA]-1

di pihak kami
kalau salah jawab
memang otometik akan jadi klausa baru!
hahaha

bahaya!

.

BonekadalamChermin said...

[GADISBUNGA]-2

sila halusi dialog ini

' kenapa kau tak elak? '

' macamana saya nak elak,
silat pakai batu pakcik belum ajar '

- pendekar bujang lapok

geddit?
hahahaha

.

nasikputeh said...

tajuk aku tak paham ape kaintan nye. tapi xpe. lantak~

tapi info2 tu.. wow.. fun!

BonekadalamChermin said...

[NASIKPUTEH]

wey
aku dah jawab kat gadisbunge!

hahaha

xpe. x perlu paham.

kalau kena trap dgn soalan2 power
LAGIIIIII FUN!

hahaha

.

gedek! said...

Awak... saja nak celah off topic. Setelah lama tinggalkan 'slow blog' uncle akhirnya sempat update jugak tudey... Your karya nampak 'charming' ! Thanx!

http://butwearenotalone.blogspot.com/

BonekadalamChermin said...

[UNCLEGEDEK!]

oh dah hampir lupa saya
tudiiiiaaaaa LAMA GILA!!

hahaha

thanx for publishing
i tot dah kena cut!

nanti saya komen di sana ya!

:)

.

Semarak Api said...

haha..klaka aa ambe..ambo la bdc :p
tp sll org2 mude kecek kawe demo..kalo ambo tuh ore2 tuo punye style..keke

BonekadalamChermin said...

[SEMARAK API]

hahaha
salah ke???

cisssss!!!

.

slalu sebut SAYE je sebenanye.
kahkahkah

' apabila orang kedah nak ckp kelantan '

:P