BERANI NAK IKUT??

Tuesday, January 11, 2011

ANGIN KUS-KUS

.
.
.


bangun tidur pagi tadi. macam biasa. maksud aku biasa tu solat subuh gajah. pastu sambung tidur balik. ya aku tahu. tak bagus. tapi ngantuk. semalam aku lihat rakan serumah gigih gosok baju untuk stok seminggu. aku? tudung hitam yang gosok malam tadi terbiar sepi. sebab hari ni aku rasa nak pakai tudung warna grey. selalu macam tu. jadi aku tak boleh gosok baju untuk seminggu. rugi elektrik.


perut rasa tak bagus. angin-angin gastrik tu dah bertiup. cuba berlagak kewl. macam tak ada apa-apa. menjadi antara yang menghidap penyakit ini memang agak leceh. sebab kena makan on time. dan kena ambil solid food. ini berlaku gara-gara tak sempat sarapan semalam. jadi semua jadual ambilan makanan dah tersasar dari waktunya. dinner malam tadi pun dah pukul 1 pagi. sebab pegi tengok konsert jamal di istana budaya. gigih. 


idea penulisan juga terganggu kerana ini. siapa yang pernah merasa kehadiran penyakit ini pasti tahu saat usus perut ditarik kuat. pedih. air soya dah berjaya dihabiskan 1 liter. tapi masih sakit. sarapan sudah. lunch pun sudah. paksa makan agar perut tak kosong. malas ke klinik. sebab rasa boleh handle. ok dahla. jangan degil. aku nak cari actal. harap ada.








....


semalam meeting di kpm
ada jamu sandwich dengan cekodok pisang
yang rasa soda bikarbonat lebih dari pisang
taktahu catering mana
memang tak kena dengan tekak
jamu pulak teh sejuk


memang ngam


hari ni sakit sebab salah sendiri
bukan salah sandwich yang tak sedap



ada petua nak elak handle gastrik?



:)



.


38 comments:

pembaris said...

Hmmm...tak payah masuk meeting??

Abang Jonni said...

aku... aku... bab-bab camni mmg tak tau... tapi kalu nak tau petua buat bergedil yg enak... cari aku...


aku sedia membantu...

Hantu Kak Limah said...

Emm gastrik aku x penah kene,tp lastik ade le...huhuhu...tp kalo bab baju ,mmng sebulan selai aku gsok.huhuhu...

Semarak Api said...

wah..konsert jmal kt IB.best tak?
sian ko.aku x sll kena.tp kalo da skli kena pheww mmg skit.org ckp sesape yg ade gstrik ni mst kena sll prepare mknn..sb korg kena kerap mkn even dlm kuantiti yg sikit kn..eh ke..hehe..xtau laa..

yg pnting,jg wktu mkn btol2!

six.september =_= said...

petua gastrik takdak


tapi, aku pon memang jenis yang iron baju stok seminggu. in case aku bangun lambat, tak la kalut

The Dreamer said...

mesti best kan konsert jamal..take care, get well soon

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

salam kenal.singgah dari 'umah gb'.
nama kita sikit lagi nak sama bunyi..hehe..

bestnya kalau dapat tido balik lepas subuh.

huhu..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makan kena ikut time, kalau gastrik kenalah makan ubat gartrik yg warna putih tu,

Pistachio said...

jgn makan tak tentu hala.. huhuhu

gadisBunga said...

dah berapa hari kamu tak minum air kelapa?

air kelapa bagus untuk merawat gestrik tahu...

kucingorengemok said...

petua elak takde, tapi cepat sembuh ada- sapu losyen mustajab pati halia dunia herbs. ibusinga dan bujal akan ketawakan saya, tapi peduli apa, saya yang sakit nak cepat baik! ;p

FATIN MRAZ said...

makan on time ye BdC, jgn skip2.. kalo selalu on-the-go perlu bw bersama makanan lam beg.. so dat perut x kosong.gastrik ni puncanya bile tahap keasidan tinggi lam perut & yg kuarkan byk gas..so kne balance kan pengambilan mkann asid n alkali..aku dulu selalu kene, tp skrg da oke.. ;)

Daddy Ziyyad said...

kalau kronik sangat gastrik/kembung perut tu, walaupun dah jaga pemakanan, sila lah scope perut tu. Takut takut ada jangktan H.pylori sebenarnya.

- GC - said...

makan dan makan lagi. itu je kot caranya.

gedek! said...

"malas ke klinik. sebab rasa boleh handle" Standard la tu.... Alasan klasik

MasZuber said...

kene slalu bersenam. gastrik susah mari..

huhuhuuu

Bro Framestone said...

esok meeting kat JPM...

oh malasnye...

confirm xjamu langsung hidangan yang di hidangkan

miss nina said...

ms study dulu, sakit gastrik la
my recommendation:
1)ambil breakfast setipa hari.
2)jgn skip waktu makan

BonekadalamChermin said...

_PEMBARIS |

i guess u r smart guy!
hahaha

i think so la
x yah pi meeting

:p

.

BonekadalamChermin said...

_ABANG JONNI |

kalau nak request begedil bleh?
teringin la pulak nak rasa

huhuhuhu

.

BonekadalamChermin said...

_HANTU KAK LIMAH |

hihihi
sy gosok bahagian yg nampak je

LAGI M-A-L-A-S !

BonekadalamChermin said...

_SEMARAK API |

konsert jamal best!
tapi dah last konsert,
suara dia dah serak...
huhuhu

tula
kena jaga makan
dah xda jalan lain dah

THERE IS NO WAY
AND NO ROAD!

.

BonekadalamChermin said...

_SIXSEPTEMBER |

aku hari-hari pun kalut!
huhuhu


.

BonekadalamChermin said...

_THEDREAMER |

BEST!
tu yg lupa perut kosong tuuu
dengar dia nyanyi terus kenyang!

huhuhu

thank u!
dah telan magnesium dah
and it is YAKS!

.

BonekadalamChermin said...

_AZRINA |

hihi
terima kaseh singgah yer

ak ah nama kita beza 'N' je

x elok pun tido lepas subuh
jangan amalkan
huhuhu

.

BonekadalamChermin said...

_AKAK CIK INA |

tak suka ubat tu
RASA MACAM MAKAN COLGATE!!!

huwaaaaaaaaaa~~~


.

BonekadalamChermin said...

_PISTACHIO |

tula
kadang2 kerja memerlukan ngadap pc
terpaksala makan x tentu hala jugak

huhuhu

.

BonekadalamChermin said...

_GADISBUNGA |

dah dekat 3 bulan kot x minum
since makcik jual tu dh bertukar pekerja

pekerja baru bancuh :
1 air kelapa + 8 gayung ais!
= rasa air sejuk!

huhuhu

.

BonekadalamChermin said...

_KOG |

saya sapu MINYAK CAP KAPAK!
huhuhu


.

BonekadalamChermin said...

_FATIN |

thank u yer
huhuhu

memang nak kena belajar
prepare stok food kat lam beg
lama dah x kena gastrik ni


.

BonekadalamChermin said...

_DADDY |

alamak
takutnya nak buat scope tuuuuuu!
huwaaaaaaaaa~

:(


.

BonekadalamChermin said...

_GC |

tula pasal
cemana nak diet cemni??

huhuhu

BonekadalamChermin said...

_UNCLE |

hahaha
very the alasan old skul~





.

BonekadalamChermin said...

_MASZUBER |

macam tau-tau je
aku malas nak berlari kan?
hahahahaha




.

BonekadalamChermin said...

_BRO |

jangan malas malas

bawak bekal
bawak bekal
bawak bekal


:D



.

BonekadalamChermin said...

_MISSNINA |

tu la pasal

susah kalau dah kena
takleh lambat sikit
mesti kena serangggg~

huhuhu



.

Bro Framestone said...

dan seperti mana yang bro bgtau... mmg meeting tadi bro xjamah makanan dalam bilik meeting tue..

sebab terase cam x ikhlas je di hidangkan he...23x

meeting terlama dengan PA Datin Rosmah... dari pagi sampai petang huhu...

BonekadalamChermin said...

_BRO |

waw
projek BESAR tuuu!!


.