BERANI NAK IKUT??

Tuesday, January 18, 2011

AKU PUNYA SUKA

.
.
.


over spent. atau terlebih belanja. ha. itulah dia. perkara ini jarang berlaku. dalam hidup aku. selalu aku detail sikit dalam budget bulanan. tapi bulan ni. sakit hati punya pasal. bila aku budget duit. makan pun tahan. nak beli seluar baju pun kedekut. tiba orang nak pinjam. aku bagi. senang ja. pastu bila aku nak duit aku, dia bagi alasan. macam macam. bayarnya tidak. penat nak fikir.


oleh itu. bulan ini. aku belanja duit aku. sesuka hati aku. kahkahkah. sudahnya? sekarang aku tak cukup duit. nak spend sampai hujung bulan. maka dengan itu. aku masak bawak bekal pi opis. bermula dari..... ahad lepas! toittt!


padan muka aku.





 ini menu bekal aku semalam. isnin. 17.1.11.

gula perang, garam, lada hitam, bawang puteh
dan juga kicap. campur. perap daging.
lagi lama lagi sedap. ikut suka. hahaha.

 


pastu masak. jangan lupa taruk minyak.
sampaila kering. pandai pandaila adjust rasa.
tu aku goreng hirisan bawang puteh. barula style.
ni nama dia daging blackpepper. bagi jela nama.

...



ok ready?

ini menu aku hari ini. selasa. 18.1.11.
 


 cili kering yang dah direbus dikisar dengan
bawang merah dan bawang puteh. sampai lumat.
tumis dengan minyak. sampai cili kisar tadi garing.
baru masuk asam jawa. garam. gula. udang.

ubi kentang tu esokla aku bagi resepi. kahkah.

 


 tadaaaaa!!!! 
sambal tumis udang! bukan susah pun.




sebab aku sengkek bulan ni. terpaksala aku heret korang turut sama merasai. kahkahkah. layan je la. bukan kena bayar pun. 



sedap. aku jamin. nak try? gila ah. masuk lif. tekan sendiri. ok tak sabar tunggu lunch hour.

 

chiow! 




.


...


err,
penah tak over spent macam aku?


lagi satu
sapa kata budak asrama tak boleh masak?
weyyy kami masak megi dalam gayung tau
goreng telur atas seterika
penah buat??




hahaha


.



40 comments:

pembaris said...

rendam dalam air panas tak feel.kena guna heater.masak maggi dalam baldi baru lepas rendam seluar main bola utk satu dorm masa parti haram.tambah pulak sotong curi dari dewan makan..perghhh...

cikceriacorner said...

bestnye...pandai masak..lagi puas ati masak sendirik kannss..hehhe..

miloais said...

overspent??? uwaaaaaaaaa!~ sedih giler hoccay!
rasa nak paksa semua orang ikut puasa sekali bila terpaksa puasa
hak hak hak

adatle.. bila dok hostel
masak megi dalam baldi
tetap rasa sedap.... walopon baru jer siang tu
rendam kain baju tak hengat dalam baldi yg sama
ahaksssssssssss!~

bujal X said...

miskin nya kamu.

haha~

LadyRye said...

aku tak lama lagi pun kena over spend..

tapi over macam laen sikit

oversize spenda! hahahaha..

ok tak lawak, bai!

LadyRye said...

awak, adakah awak di tempat selamat? gila lambat awak reply ym saya!

awakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!

awak! awak! awak! awak! awak!

awak.... nak nenen? jangan risau gigi saya depan settle (baca: rongak) saya takkan boleh gigit awak! kalau shemolots saja best, tadak pagar!

awak pakai vogue2 tau, baru saya teruja!

aleen aiden said...

hu3,masak sedap2 kire ok la 2.erk,tapi...dwet yg dpinjam 2 dpt x?ngeri jugak klo org xbg balik..huhuh

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

alahai...
tak sabar jugak tunggu hujung minggu ni ..


overspent sempena anak2 masuk sekolah tahun ni.. tempias walaupun bukan duit kita yang keluar...huhu..

Thumbs up ! kalau masak hari-hari pun hokeylah yang. Bertuah suami nanti.. (^_^)

miss nina said...

rajin masak :)
yuhu..overspent ni selalu
kena re-budget skit

tupaimerah said...

sedap dia sampai ke sini!!!!!!!!!!!!
arghhhh!!!!!!!!!!!!!

h4ni3 said...

tengah sengkek makan daging, makan udang, kire ok lagi la tu
kitorg kalau sengkek, hari2 makan megi dgn sardin jer
hehehe

Cik Ina minat Do do Cheng said...

ini masak orang sengkek ke? ingatkan sambal telur atau sardin. hang pa terror masak ye.

six.september said...

perenggan fes tu serius buat aku benggang ja. aku pon senang wey bagi orang pinjam duit. dah rm700++ dah budak tu pinjam duet aku sejak semester dua lagi. sampai harini tak bayar2.

tasekM said...

ye. bdk asrama mmg kretip.


.

Daddy Ziyyad said...

jangan risau, anda tidak keseorangan.
Bulan ini pun saya sudah overspend yang teramattttttttttttttttt sangat ;)

Memang tensen kan kalau org pinjam, tapi liat gila nak bayar balik

The Dreamer said...

umm...bahan mentah nak masak pun kena beli kan..

BonekadalamChermin said...

_PEMBARIS |

kegiatan pecah masuk dining hall
memang selalu dipelopori senior



paling ingat selalu depa bwk kuaq
MILO WAHI!


hahaha

depa la
i baik.


:P

BonekadalamChermin said...

_CIK CERIA |

yg penting

boley makan untuk

BREAKFAST
LUNCH
DINNER

tang tu yang jimat!

...

tang sedap
sendiri masak, kena la telan


hihihi

BonekadalamChermin said...

_MILO AIS |

hahaha
paling sadis baldi bekas rendam dgn CLOROX!

:D



.

BonekadalamChermin said...

_BUJAL |

nak minta derma dari kamu

BOLEY BANTU?


*kelip kelip mata*


.

BonekadalamChermin said...

_RAINA |

kahkahkah

hang peknen lain laaaaaa!!!
lagipun laki hang kaya!!



...


hang meroyan apa weyyy??
gila laserrrrrr!!!

kahkahkah


cukup
cukup


tak baik aih!


.

BonekadalamChermin said...

_ALEEN |

setakat hari ini
tarikh hari ini

TAK DAPAT LAGI

huhuhu

bukan duit ja
yang pinjam dvd bagai
suma pun tak reti nak bagi balek!

huwaaaaaaa~~

.

Abang Jonni said...

huiyyoooo.... berbakat di dapur upernye.... tabik spring.........

BonekadalamChermin said...

_AZRINA |

huhuhu
overspent utk anak2 takpe
berkat org kata


...

amin
minta dijumpakan suami yg menghargai

:)

.

aleen aiden said...

ehem!mane yg kate aku wayar tadi?bak nak seligi cket.hahah!

BonekadalamChermin said...

_MISSNINA |

budget makan yg lari
sebab kena tarik ke budget tergempar!


hahahaha


bulan ni 2x balek kedah


:D

BonekadalamChermin said...

_TUPAIMERAH |

tak rasa lagi
mana tau sedap??

kahkahkah


jangan tertipu dgn gamba!


.

BonekadalamChermin said...

_Dr HANIE |

sardin dengan megi pun
dah rm3 lebeh kan?

hihihi

daging tu free, dokter
kawan bagi


.
.
.
.
.



masa korban last year!

huwaaaaaaaa!!

bocor rahsiaaaaaa!!

GILA LAMA DOK LAM ICE BOX!



:D

MasZuber said...

ala siannye kawan aku neh...

meh sini datang umah dinner. free of charge.

bebile datang laaa!

BonekadalamChermin said...

_AKAK CIK INA |

ni nak ngabihkan stok lam fridge
tunggu susulan minggu depan


LEBIH DAHSYAT!


hahaha


masak untuk makan sendiri, bolehla..
sikit sikit.


.

BonekadalamChermin said...

_SIXSEPTEMBER |

aku pun tatau nak buat apa dah
rasa dah tebal muka dah asek mintak

kadang kadang rasa
eh sapa yg hutang sapa ni??


.

BonekadalamChermin said...

_TASEK M |

huhuhu
sebab kami paling kebulur kot!
seb bek batu kayu takleh makan je

:D



.

BonekadalamChermin said...

_DADDY |

yeay!
ada geng!!

gimme five!

hahaha


...

lepas ni saya nak buat agreement
sapa nak pinjam kena bagi geran kenderaan

hahahaha

BonekadalamChermin said...

_THEDREAMER |

huhuhu
bahan mentah beli ikan udang je
bawang suma dah ada dah


jimat sebab
boleh makan 3x dengan modal rm5!


huhuhu


.

BonekadalamChermin said...

_ABANG JONNI |

tapi aku tak pandai buat begedil!
ajar boley??




.

BonekadalamChermin said...

_ALEEN |

hahaha
hahaha
hahaha

yelaaaaaa
masak bagai nak rak
riak pulak tu!


kahkahkah


BERANI SELIGI?


.

BonekadalamChermin said...

_MASTURA |


kecik tapak tangan
bonet keta aku tadahkan

huhuhuhu

nanti aku pegi
bawak tupperware besar yer


TUNGGUUUUUUUU!


.

Bro Framestone said...

menyesal baca...!!!

terliur la pulak time kelaparan nie

klik link nie untuk ke
BroFramestone Blog

BonekadalamChermin said...

_BRO |

menyesal dulu pendapatan.

:P


.

driver community said...

Apa kabar????
Sehat kah????
Bila nak balik ka jakarta???
Please share to your friend my web
www.rapirentcar.com
Number phone kmu ganti ya????
Pleas sent email ke marketing@rapirentcar.com
Your phone number
123 sangat..........
Terimakasi.........